Biyoloji-Matematik İlişkisi: Bu başlık Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan sorusuna benzer. Bazı bilim insanları biyoloji olmaz ise matematik bir anlam ifade etmez derken, diğer bir kısmı matematik olmaz ise biyoloji bilimi olmaz der. Bu ikisi de eksik tanımlamadır. Şöyle ki: Biyolojiyi oluşturan canlılar ve bu canlıların hizmetine sunulmuş cansız varlıkları Allah belirli bir düzen içerisinde yaratmıştır. Yaratılmışların en şereflisi olan insanlara verdiği akıl yardımıyla bu kuralları anlamaları ve çözmeleri için Kuran-ı Kerim tefekkür etmeyi ve çalışmayı önermiştir. Bu düzen ve kurallar topluluğuna "Matematik" bilimi diyoruz. İnternet çağının getirdiği bilgi ve veri birikimi sayesinde bu düzen çok daha iyi algılanabilir ve gözle görülebilir hale gelmiştir. Mesela bir arının bal yapmak için kovandan çıkarak nasıl bir güzergah takip ettiği "Gezgin Satıcı Algoritmasıyla" çözülmüş ve arının konduğu çiçeklere ulaşmak için zaman içinde en kısa yolu bulduğu ve bu yolu öğrendiği belirlenmiştir. Günümüz bilim insanları düzenleri tanımlayan, var olan ilişkilere göre sonuç üreten matematiksel algoritmalar yazarak hayatı kolaylaştırma yönünde çaba sarf etmektedirler. Kısaca günümüzde hipotezden veriye değil, veriden hipoteze doğru bir dönüşüm vardır. Bunun yanı sıra son zamanlarda bilim insanlarının dikkatini çeken ve kendilerini yaratıcının varlığına yaklaştıran bir kavramdan daha bahsedilmektedir. Kavram "KAOS=Karmaşıklık". Bu kavram şu anlama gelmektedir. Evrendeki veya yaratılmış en küçük varlıktaki düzeni tam olarak tanımlayan bir matematiksel model keşfetmek mümkün değildir. Mevcut düzeni mesela hava durumunu tahmin edecek en mükemmel modelin bile yanılma payı olabilir. Bu sonuç bize şunu düşündürüyor: Her ne kadar yaratılmışlarda ve birbiri arasında bir ahenk, denge ve düzen bulunsa da o düzeni tam olarak tanımlayacak bir matematiksel model hiç bir zaman olmayacaktır. Yani her modelin bir hatası olacaktır. Bu ise bizi Allah' ın tekliğine ve mükemmelliğine götürmektedir. Nihayetinde yaratıcı yarattığı düzeni ve ahengi en iyi bilendir mükemmel model bilgisi de onun katındadır.
Hiç düşündünüz mü? Bu dünyaya gelirken ve geceleri uyurken dünya değiştirdiğinizi!! Doğduğumuz an başka bir dünya yani anne karnından geliyoruz. Bu olayı biliyor ancak hatırlamıyoruz. O zaman başka bir örnek daha vereyim. Her gece rüya dünyasında gerçek gibi yaşıyorsunuz, gülüyor, ağlıyor, seviniyor.... sunuz. Sonra ne oluyor birden uyanıp yine bu dünyaya geliyorsunuz. Bu durumda ahiret hayatının varlığından hala şüphe eden var mı? Tek farkı nasıl bir yer olacağı konusunda kesin bir şey söyleyemiyoruz. Ama bunun için de bir kaynağımız var. Kuran-ı Kerim. Lütfen okuyunuz bilmediklerinizi O size öğretir.
Çok dar anlamıyla Allah' ın "Vedud" esması, hem sevmeyi hem de sevilmeyi ifade eder. Yani çift taraflı bir anlam taşır. Bu yüzden Allah kendisini seven insanı sever ve sevdiği insanı sevdirir de...
Allah' ı dost edinenleri sizde dost edinin. Onlar ne güzel dostlardır...
Handan Ankaralı